banner

Jabłko zapieczone pod pianką

Autor: Paulina Tortyna

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 5 minut

Jabłko zapieczone pod pianką

Składniki

Nazwa Ilość
Białko jaja 1 szt
Cukier wanilinowy 0,5 łyżeczki
Cukier 4 łyżeczki
Jabłko 1 szt
Woda 1 szklanka

Opis

Przygotowanie

    1. Zagotować w garnku szklankę wody z 2 łyżeczkami cukru.
    2. Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko – gotować 10 min (uważać żeby jabłko się nie rozpadło).
    3. Ubić sztywną pianę z białka, pod koniec dodając cukier i cukier wanilinowy.
    4. Ugotowane jabłko ułożyć w ognioodpornym naczyniu, nasmarowanym masłem.
    5. Jabłko przykryć pianą.
    6. Zapiekać 10 min w 250˚ C.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.