banner

Drożdżowa babka w różowym lukrze

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 35 minut

Czas przygotowania: 30 minut

Drożdżowa babka w różowym lukrze

Składniki

Nazwa Ilość
Cukier waniliowy lub z prawdziwą wanilią 1 szt
Do dekoracji: (1 szklanka cukru pudru, białko, sok z malin, smażona skórka pomarańczowa) 1 szt
Drożdże 70 g
Kieliszek z gorącą wodą + kilka kropel aromatu cytrynowego lub waniliowego 1 szt
Masło 150 g
Żółtka 10 szt
Cukier 150 g
Mleko 250 ml
Rodzynki 150 g
Mąka pszenna 500 g

Opis

Przygotowanie

    1. Rodzynki zalać gorącą wodą i dodać kilka kropel aromatu.
    2. Połowę mąki zalać wrzącym mlekiem. Rozetrzeć tak, aby nie było żadnych grudek. Trochę przestudzić i wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Rozczyn odstawić.
    3. Żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do nich resztę mąki, połączyć z rozczynem.
    4. Wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od ręki.
    5. Dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Znów wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    6. Włożyć do wysmarowanej masłem formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    7. Piec w temp. 180°C ok. 35 minut. Po wystudzeniu polukrować i udekorować skórką pomarańczową.
    8. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl