banner

Deser z czarnymi porzeczkami

Autor: Edyta Kuzara

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Deser z czarnymi porzeczkami

Składniki

Nazwa Ilość
1 banan + łyżeczka soku z cytryny (ewentualnie łyżka nektaru bananowego) 1 szt
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 170 g) lub serka homogenizowanego waniliowego (150 g) 1 szt
150 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone) 1 szt
50 ml nektaru z czarnych porzeczek 1 szt
Ewentualnie cukier do smaku 1 szt
Kilka liści mięty do przybrania 1 szt
Ok. 4 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wrzątku 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Czarne porzeczki umyć pod bieżąca wodą, po czym włożyć do garczka, dodać nektaru z czarnych porzeczek i gotować przez kilka minut aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    2. Można ewentualnie dosłodzić do smaku.
    3. Następnie przetrzeć przez sito.
    4. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, poczekać aż ostygnie.
    5. Banana zmiksować z sokiem z cytryny (ewentualnie dodać nektaru bananowego, jeśli masa jest zbyt gęsta).
    6. Do masy dodać ok. pół łyżki rozpuszczonej żelatyny.
    7. Półtorej łyżki roztworu żelatyny zmieszać z przecierem z czarnej porzeczki.
    8. Resztę dodać do jogurtu lub serka homogenizowanego.
    9. Do małego pucharka wprowadzić przecier z czarnej porzeczki (trochę należy zostawić), schłodzić w lodówce.
    10. Następnie warstwę przecieru należy pokryć warstwą przetartego banana, schłodzić w lodówce.
    11. Po czym należy dodać warstwę jogurtu/serka, schłodzić w lodówce.
    12. Na końcu należy wprowadzić wierzchnią warstwę - niewielką ilość przecieru z czarnych porzeczek.
    13. Deser należy ozdobić liśćmi mięty i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl