Delikatna ryba pod pomarańczową chmurką
Autor: Anna Grabowska
Czas gotowania/pieczenia: 30 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Filet z dorsza | 500 | g | 
| Oliwa z oliwek | 1 | łyżka | 
| Curry w proszku | 0,5 | łyżeczki | 
| Miód | 1 | łyżeczka | 
| Sól himalajska – mała szczypta | 1 | szt | 
| Pieprz – mała szczypta | 1 | szt | 
| Papryka czerwona | 1 | szt | 
| Marchew | 4 | szt | 
| Por | 0,5 | szt | 
| Czosnek ząbek | 1 | szt | 
| Cebula | 1 | szt | 
| Oliwa z oliwek | 1 | łyżka | 
| Koncentrat pomidorowy | 3 | łyżki | 
| Papryka słodka w proszku | 1 | łyżeczka | 
Opis
Dla dziecka powyżej 1 roku.
Przygotowanie
- 
                    
                    
                    
- Filety umyj, oczyść i wysusz papierowym ręcznikiem, dopraw odrobiną soli i pieprzem.
 - W miseczce wymieszaj oliwę, miód, curry.
 - Natrzyj marynatą filety z obu stron i odstaw do lodówki na 1-2 h.
 - Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 15 minut.
 - Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
 - Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę, a por w półtalarki.
 - Czosnek przeciśnij przez praskę.
 - Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij cebulkę i czosnek.
 - Dodaj paprykę, marchew i por.
 - Duś pod przykryciem 10 minut.
 - Podlewaj wodą (1/2 szklanki).
 - Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw pieprzem, papryką.
 - Wymieszaj i pozostaw na małym ogniu ok. 3-5 minut.
 - Filety układaj naprzemiennie z farszem w naczyniu żaroodpornym.
 - W wersji bezglutenowej użyj certyfikowanych przypraw.
 
 
