banner

Ciasto ‘na zimno’ z kaszą manną

Autor: Urszula Bieniek

Czas gotowania/pieczenia: 7 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Ciasto ‘na zimno’ z kaszą manną

Składniki

Nazwa Ilość
1/4 kostki margaryny roślinnej miękkiej (twarda zawiera niekorzystne kwasy tłuszczowe typu trans!) 1 szt
100 g truskawek 1 szt
2 spore banany 1 szt
2 szklanki kaszy manny 1 szt
200 g herbatników 1 szt
Niecała połowa szklanki cukru 1 szt
Pół litra mleka 1 szt
Pół tabliczki gorzkiej czekolady 1 szt
Wiórki kokosowe do przyozdobienia 1 szt
Łyżeczka cukru waniliowego 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Ciasto będzie przekładane: na spód kładziemy herbatniki, potem jedną z mas owocowych, znowu herbatniki, drugą z mas owocowych, herbatniki, na sam wierzch polewę.
    2. Obydwie masy owocowe przygotowujemy w jednakowy sposób, na koniec dodając owoce.
    3. Zagotowujemy szklankę mleka z połową przygotowanych: margaryny, cukru oraz cukru waniliowego.
    4. Powoli wsypujemy szklankę manny, dokładnie mieszając i uważając na grudki.
    5. Po zgęstnieniu dodajemy rozdrobnione banany lub truskawki.
    6. Nie musimy ich miksować (mogą być zbyt płynne), wystarczy użyć widelca.
    7. Polewę przygotowujemy poprzez rozpuszczenie gorzkiej czekolady nad rondelkiem z ciepłą wodą.
    8. Smarujemy nią wierzchnie herbatniki, posypujemy wiórkami.
    9. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.