banner

Ciasto marchewkowe

Autor: Karolina Growiec

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Ciasto marchewkowe

Składniki

Nazwa Ilość
Mąka pszenna pełnoziarnista 2 szklanki
Starta na dużych oczkach marchew 2 szklanki
Jajka 4 szt
Cukier 0,75 szklanki
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
Masło 0,75 szt
Cynamon 0,5 łyżeczki
Bakalie: orzechy, rodzynki, migdały 1 szklanka
Opcjonalnie: 250g naturalnego serka (np. Bieluch) wymieszanego z 1 łyżką cukru pudru 1 szt

Opis

*Przepis świetnie sprawdza się także w formie babeczek – wyłóż ciasto na blachę do muffinek na ¾ wysokości i piecz ok. 30 minut.

Przygotowanie

    1. Nastaw piekarnik na 180st.C.
    2. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    3. Jaja utrzyj z cukrem.
    4. Masło roztop, ostudź.
    5. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
    6. Do jaj dodawaj na przemian masło i mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszaj.
    7. Dodaj marchew, cynamon i bakalie.
    8. Ponownie wymieszaj.
    9. Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
    10. Przełóż ciasto na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika.
    11. Piecz ok. 50 minut (do suchego patyczka) w 180st.C.
    12. Ostudzone ciasto możesz posmarować serkiem naturalnym i posypać posiekanymi orzechami.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl