banner

Ciasto jaglane (bez jaj, mleka oraz glutenu)

Autor: Małgorzata Ptak

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 30 minut

Ciasto jaglane (bez jaj, mleka oraz glutenu)

Składniki

Nazwa Ilość
Rodzynki lub daktyle 40 g
Migdały 50 g
Płatki owsiane (uwaga, aby nie były zanieczyszczone glutenem) 30 g
Masło orzechowe 4 łyżki
Kasza jaglana (uwaga, aby nie były zanieczyszczone glutenem) 180 g
Mleko roślinne 2,5 szklanki
Miód 2 łyżki

Opis

Przepis na okrągła blachę o średnicy 22cm.

Przepis można modyfikować w zależności od alergii, czy upodobań. W zamian mleka roślinnego można użyć mleka krowiego. Spód można wykonać z tradycyjnego ciasta kruchego, a masę jaglaną zamienić na masą serową.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Spód: (rodzynki lub daktyle), migdały, płatki owsiane, masło orzechowe).
    2. Masa jaglana: (kasza jaglana, mleko roślinne, miód).
    3. Daktyle i rodzynki wcześniej namoczyć we wrzątku i odstawić.
    4. Po półgodziny odsączyć.
    5. Wszystko dokładnie zblendować na gładką masę, a następnie wyłożyć blachę i mocno docisnąć.
    6. Kaszę ugotować na mleku na małym ogniu.
    7. Dodać miód oraz resztę składników, a następnie zblendować i wyłożyć na spód ciasta.
    8. Wierzch udekorować dowolnie.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl