banner

Chrupiące ciasteczka czekoladowo-bakaliowe (bez pieczenia)

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 5 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Chrupiące ciasteczka czekoladowo-bakaliowe (bez pieczenia)

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 szklanki suszonych moreli drobno posiekanych 1 szt
1/2 szklanki suszonych śliwek drobno posiekanych 1 szt
1/2 szklanki zmielonych migdałów 1 szt
1 szklanka musli z rodzynkami (u mnie tropikalne) 1 szt
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 1 szt
100 g czekolady mlecznej 1 szt
1-2 łyżki oleju 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Migdały podrumienić na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Musli wymieszać z migdałami.
    2. Czekoladę połamać na małe kawałki i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej, stale mieszając.
    3. Bakalie dodać do musli, dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Formować w rękach ciasteczka wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczając od spodu.
    4. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    5. Odstawić w chłodne miejsce, żeby czekolada zastygła.
    6. Można zjeść od razu po zastygnięciu lub przechowywać w zamkniętym pojemniku przez długi czas (najlepiej w chłodnym miejscu).
    7. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.