banner

Chlebek bananowy

Autor: Karolina Growiec

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Chlebek bananowy

Składniki

Nazwa Ilość
3-4 dojrzałe banany 1 szt
Roztopione masło 75 g
Jajko 1 szt
Soda 1 łyżeczka
Mąka pszenna 1,5 szklanka
Ewentualnie: ¾ szklanki cukru 1 szt
Dowolne bakalie: orzechy, rodzynki, migdały itp. 0,5 szklanki

Opis

Na zdjęciu wersja bez bakalii.

Przygotowanie

    1. Rozgrzej piekarnik na 170 st.C.
    2. Banany obierz ze skórki i wrzuć do miski.
    3. Poduś widelcem na gładką masę.
    4. Wrzuć bakalie (jeśli dodajesz rodzynki wcześniej zalej je wrzątkiem, by zmiękły) .
    5. Masło rozpuść w mikrofalówce lub rondelku, wlej do bananów.
    6. Dodaj jajko.
    7. Wsyp mąkę i sodę.
    8. Wymieszaj łyżką wszystkie składniki.
    9. Przygotuj foremkę: wyłóż keksówkę papierem do pieczenia lub delikatnie posmaruj masłem/ olejem.
    10. Wlej masę do foremki.
    11. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut (do suchego patyczka).

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl