banner

Chleb pszenny pełnoziarnisty (chleb graham)

Autor: Karolina Growiec

Czas gotowania/pieczenia: 55 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Chleb pszenny pełnoziarnisty (chleb graham)

Składniki

Nazwa Ilość
50g świeżych drożdży (teoretycznie jest to 14g suchych drożdży, lecz świeże lepiej pracują) 1 szt
Ciepłe mleko 250 ml
Cukier 1,5 łyżeczka
Mąka 1 łyżka
Sól 2 łyżeczki
Olej rzepakowy 100 ml
Ciepła woda 250 ml
Jaja M 2 szt
ok. 6 szklanek mąki pełnoziarnistej 2000 (tj. 1kg i pół szklanki) 1 szt

Opis

Przepis na 3 bochenki.

Przygotowanie

    1. Mieszamy wszystko (50g świeżych drożdży, 250ml ciepłego mleka, 1,5 łyżeczki cukru, 1 łyżka mąki) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (np. wkładamy do nagrzanego do 30st. C piekarnika)
    2. Gotowy rozczyn wlewamy do miski.
    3. Dodajemy wodę, olej, jajka, sól i mąkę, mieszamy, wygniatamy ciasto, dość długo, wtedy jest lepsze.
    4. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę (np. znów piekarnik 30st.C).
    5. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski, chwilę ugniatamy i przekładamy do foremek lub formujemy bochenki.
    6. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, by jeszcze podrosły.
    7. Można piec wszystkie na raz, 55 minut w 180st.C z termoobiegiem.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl