banner

Budyń kokosowo-waniliowy

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 5 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Budyń kokosowo-waniliowy

Składniki

Nazwa Ilość
Herbatniki bebe 2 szt
Wanilia laska 1 szt
Cukier 3 łyżki
Mleko 3,2% 1,5 szklanka
Mąka ziemniaczana 1,5 łyżka
Żółtko 2 szt
Cukier waniliowy 15 g
Mąka pszenna 1 łyżka
Wiórki kokosowe 100 g

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Do garnka wlej 1 szklankę mleka, laskę wanilii, cukier waniliowy oraz cukier. Zagotuj. Uważaj, aby się nie przypaliło.
    2. W międzyczasie żółtka, obie mąki wymieszaj w 1/2 szklanki mleka Zmiksuj na gładką masę
    3. Wyjmij laskę wanilii.
    4. Dodaj zmiksowane żółtka z mąką do gotującego się mleka z cukrem. Ugotuj budyń. Musisz energicznie i dokładnie mieszać inaczej zrobią się grudki.
    5. Poczekaj aż budyń nieco ostygnie i dodaj do niego wiórki kokosowe.
    6. Wymieszany budyń, przelej do salaterek.
    7. Wierzch posyp pokruszonymi herbatnikami. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl