banner

Wilgotny placek drożdżowy z wiśniami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Wilgotny placek drożdżowy z wiśniami

Składniki

Nazwa Ilość
10 dag cukru 1 szt
150 g masła 1 szt
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 szt
6 dag drożdży 1 szt
60 dag wiśni 1 szt
Cukier puder do posypania 1 szt
Skórka otarta z 1 cytryny 1 szt
1/2 szklanki cukru 1 szt
1 szklanka mleka 1 szt
16 g cukru waniliowego 1 szt
4 żółtka 1 szt
Szczypta soli 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru.
    2. Dodać szklankę ciepłego mleka i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać.
    3. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
    4. Do drugiej miski przesiać resztę mąki.
    5. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli.
    6. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie masę żółtkową.
    7. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę.
    8. Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić.
    9. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
    10. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    11. Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm.
    12. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie tortownica). Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Rozłożyć na powierzchni ciasta.
    13. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    14. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto piec około 45 minut (z termoobiegiem nieco krócej, około 30-35 minut).
    15. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
    16. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem.
    17. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl