banner

Włoskie trufle czekoladowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 7 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Włoskie trufle czekoladowe

Składniki

Nazwa Ilość
Do dekoracji: (50 g startej czekolady, 10 g mielonych migdałów) 1 szt
Składniki: (180 g czekolady gorzkiej 70% kakao, 40 g masła, 4 łyżki stołowe cukru pudru, 50 g mielonych migdałów) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą), cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
    2. Dodać masło i nadal mieszać, aż się całe roztopi.
    3. Dosypać cukier puder i migdały, wymieszać.
    4. Odstawić masę w chłodne miejsce aż przestygnie na tyle, by można było z niej formować kulki.
    5. Utoczyć kulki (mi wyszło 20).
    6. Wysypać na deskę zmieloną czekoladę, migdały, ewentualnie cukier puder i obtaczać w nich czekoladowe trufle. Schłodzić.
    7. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl