banner

Trufle czekoladowo-kokosowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 30 minut

Trufle czekoladowo-kokosowe

Składniki

Nazwa Ilość
1 łyżka mąki 1 szt
100 g pokruszonych herbatników 1 szt
120 g czekolady deserowej 1 szt
5 łyżek cukru pudru 1 szt
50 g wiórków kokosowych 1 szt
Dodatkowo: (50 g czekolady do ozdobienia, 4 łyżki kakao w proszku, 50 g czekolady gorzkiej) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Połamać czekoladę na kawałki tej samej wielkości (dzięki temu wszystkie roztopią się w tym samym czasie), wsypać do miski i dodać masło.
    2. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej cały czas mieszając (miskę umieścić na rondlu z wrzącą wodą, tak by dno miski nie dotykało wody).
    3. Zdjąć z ognia, dokładnie utrzeć masę.
    4. Dodać wiórki kokosowe, bardzo drobno pokruszone herbatniki (można rozdrobnić je w blenderze lub po prostu zmielić) i cukier puder.
    5. Starannie utrzeć, jeśli masa będzie zbyt sucha, wlać trochę mleka.
    6. Z masy uformować kulki i odłożyć na arkusz pergaminu.
    7. Schładzać aż stwardnieją.
    8. Kakao przesiać na talerz.
    9. Dokładnie obtoczyć w nim trufle.
    10. Ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (za pomocą szprycy z malutką okrągłą końcówką (można użyć też „pisaków” czekoladowych).
    11. Przełożyć trufle do papierowych foremek i schłodzić przed podaniem.
    12. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl