banner

Szarlotka na kruchym waniliowym cieście pod bezową pierzynką

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Szarlotka na kruchym waniliowym cieście pod bezową pierzynką

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto: (2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g zimnego masła, 2 żółtka, 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii) 1 szt
Dodatkowo: (2-3 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 1-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, ja nie dodawałam)) 1 szt
Mus jabłkowy: (2 kg antonówek, 1 szklanka cukru,1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki goździków, szczypta kardamonu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
    2. Dodać masło pokrojone w wiórki, wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto.
    3. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
    4. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy (u mnie o śr. 22 cm, ja tym razem wykładałam ciastem tylko dno tortownicy).
    5. Piec ok. 12 minut w temp. 180°C.
    6. Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki.
    7. Poddusić kilka minut z cukrem i przyprawami do miękkości.
    8. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i poddusić jeszcze 1-2 minuty. Zestawić z ognia.
    9. Ciasto oprószyć bułką tartą.
    10. Wyłożyć na nie masę jabłeczną.
    11. Białka ubić na sztywną pianę, gdy piana jest już całkowicie sztywna dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier, co ok 1-2 minuty, ubić na sztywną lśniącą pianę.
    12. Masę bezową wyłożyć na wierzch ciasta.
    13. Całość podpiec około 40 minut w temp. 180°C (beza powinna być złota i chrupiąca z wierzchu).
    14. Studzić w tortownicy.
    15. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl