banner

Sypany jabłecznik

Autor: Aleksandra Reyer

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 15 minut

Sypany jabłecznik

Składniki

Nazwa Ilość
Bułka tarta do wysypania blachy 1 szt
Cynamon do smaku opcjonalnie 1 szt
Obrane i starte na tarce jabłka 1 kg
Cukier 1 szklanka
Mąka 1 szklanka
Proszek do pieczenia (w oryginale 3 łyżeczki) 2 łyżeczki
Masło 200 g
Kasza manna 1 szklanka
Cukier waniliowy 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. W misce mieszamy mąkę, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
    2. Blachę do pieczenia wysmarujmy masłem i wysypmy bułką tartą.
    3. Rozsypmy równomiernie na blasze ok. 1/3 suchej mieszanki.
    4. Przykryjmy ją połową startych jabłek.
    5. Jabłka możemy posypać cynamonem, następnie znów równomiernie rozsypmy na nich „proszek”.
    6. Kolejna warstwa to pozostałe jabłka, ewentualnie cynamon i reszta „proszku”.
    7. Na wierzch układamy jedno przy drugim cienkie plasterki masła.
    8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 h.
    9. Pod wpływem temperatury sok z jabłek połączy suche składniki ciasta, a na wierzchu powstanie chrupiąca maślana skorupka.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl