banner

Serowe placuszki z brzoskwiniami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Serowe placuszki z brzoskwiniami

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: (50 g konfitury morelowej, cukier puder do oprószenia, posiekane migały (opcjonalnie)) 1 szt
Składniki na ciasto (wychodzi około 8 sporych placuszków): 100 g półtłustego twarogu, 3 łyżki oleju lub oliwy, 5-6 łyżek mleka (u mnie 2 proc.), szczypta soli, 40 g cukru brązowego, 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista), 2 łyżeczki proszku do pieczenia) 1 szt
Składniki na wierzch: (4 małe brzoskwinie lub 2 duże (świetnie pasują też jabłka, gruszki, śliwki), 150 g twarogu półtłustego lub chudego, 1-2 łyżki cukru (więcej jeśli preferujemy słodszą masę), 8 g cukru waniliowego, 1 małe jajko) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze zagnieść.
    2. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie.
    3. Lepiej nie dosypywać za dużo mąki, bo ciasto może zrobić się twarde.
    4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
    5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    6. Z ciasta uformować osiem placuszków wielkości dłoni.
    7. W środku placuszków zrobić zagłębienie na nadzienie i brzoskwinie, zostawiając niewielki rant.
    8. Placuszki ułożyć na blasze.
    9. Brzoskwinie umyć, obrać, przepołowić i usunąć pestki (duże brzoskwinie pokroić na mniejsze części).
    10. Twaróg utrzeć z cukrem i jajkiem.
    11. Masę serową wypełnić zagłębienie i na każdym z nich wcisnąć w ser połówką (cząstkę) brzoskwini wybrzuszeniem do góry.
    12. Placuszki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut na złotobrązowy kolor.
    13. Konfiturę z 1-2 łyżkami gorącej wody przetrzeć przez sitko, posmarować gorące placuszki (ja posmarowałam tylko część serową i brzoskwinie).
    14. Oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie zrumienionymi posiekanymi migdałami.
    15. Lekko przestudzić na kratce.
    16. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl