banner

Sernik z pomarańczami i kardamonem na cynamonowym spodzie

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 25 minut

Sernik z pomarańczami i kardamonem na cynamonowym spodzie

Składniki

Nazwa Ilość
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 szt
1 kg mielonego twarogu 1 szt
1-2 łyżeczki cynamonu 1 szt
200 ml śmietanki 36% 1 szt
250 g konfitury z gorzkich pomarańczy 1 szt
400 g ciasteczek/herbatników maślanych 1 szt
Olejek pomarańczowy 1 szt
Skórka starta z pomarańczy 1 szt
1 duża pomarańcza 1 szt
1 szklanka cukru 1 szt
150 g masła 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ciasteczka zmiksować.
    2. Masło roztopić w rondelku, wymieszać dokładnie z herbatnikami.
    3. Masą ciasteczkową wyłożyć boki i dno natłuszczonej tortownicy (u mnie tortownica o śr. 24 cm).
    4. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.
    5. Zmielony twaróg zmiksować na średnich obrotach z cukrem i jajkami.
    6. Pomarańcze obrać, powycinać miąższ spomiędzy oddzielających go błonek, a potem pokroić go na drobniejsze kawałki (podczas wycinania wycieka sok, który należy zebrać w miseczce, do tej samej miski wycisnąć resztę soku, który pozostał w pomarańczy po jej „odfiletowaniu”).
    7. Dodać olejek, kardamon, skórkę, sok i miąższ z pomarańczy.
    8. Wymieszać.
    9. Na końcu powoli wlewać śmietankę, stale mieszając.
    10. Masę wylać (będzie dość rzadka) na przygotowanym spodzie ciasteczkowym.
    11. Piec ok. 60 min w temp. 170°C.
    12. Jeśli wierzch sernika będzie zbyt szybko się rumienił przykryć go folią aluminiową (ja przykryłam mniej więcej w połowie pieczenia).
    13. Sernik wystudzić w piekarniku.
    14. Wystudzony wstawić do lodówki na 2 godziny.
    15. Na gotowym serniku delikatnie rozsmarować konfiturę z gorzkich pomarańczy.
    16. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl