banner

Sernik z masą makową i nutą pomarańczy

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 55 minut

Sernik z masą makową i nutą pomarańczy

Składniki

Nazwa Ilość
Na masę makową: (250 g maku, 20 g masła, 2 jajka, 2/3 szklanki pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 g rodzynek, 50 drobno posiekanych orzechów włoskich, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, aromat migdałowy) 1 szt
Składniki na masę serową: (80 dag tłustego twarogu na sernik (zmielonego dwukrotnie), 4 jajka, ¾ szklanki cukru pudru, 100 g miękkiego masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki soku pomarańczowego, kórka starta z 1 pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)) 1 szt
Składniki na polewę: (80 g czekolady gorzkiej, 30 g masła, ewentualnie 30 ml śmietanki kremówki) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Przygotowanie masy serowej: Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę (cukier dodawać stopniowo).
    2. Cały czas miksując dodawać stopniowo jajka, po każdym miksując ok 20-30 sekund, nie dłużej, żeby zbytnio nie napowietrzać masy.
    3. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo porcjami ser, miksować do gładkości (nie za długo).
    4. Do masy serowej dodać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy lub aromat i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
    5. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masę serową przełożyć do tortownicy.
    6. Przygotowanie masy makowej: Mak sparzyć, osączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zemleć.
    7. Utrzeć z masłem, cukrem i żółtkami.
    8. Dodać kolejno bakalie, mąkę ziemniaczaną lub bułkę, aromat i wymieszać.
    9. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą makową.
    10. Łącznie: Masę makową wykładać na masę serową, można zrobić trochę esów floresów, tak być masy się wymieszały (ja ich nie robiłam).
    11. Piec około 60 minut w temp. 175°C.
    12. Wierzch można przykryć folią aluminiową, jeśli chcemy mieć pewność, ze masa makowa nie podpiecze nam się za mocno i nie wysuszy.
    13. Studzić w zamkniętym piekarniku.
    14. Po wystudzeniu sernik polać polewą czekoladową (Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, ewentualnie dodać śmietankę).
    15. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl