banner

Sernik z malinami na kruchym spodzie

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 35 minut

Sernik z malinami na kruchym spodzie

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na ciasto: (1 szklanka mąki krupczatki, 70 g schłodzonego masła, 1 jajko, 1/4 szklanki cukru, szczypta cynamonu, szczypta soli) 1 szt
Składniki na masę serową: (300 g malin, 600 g twarogu, 100 g masła, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru (można więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie serniki), 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki soku z cytryny, skórka starta z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego, 1-2 łyżki cukru pudru) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ciasto: Masło posiekać, dodać mąkę, jajko, cukier, sól i cynamon.
    2. Energiczne zagnieść ciasto.
    3. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 1 godz. do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika.
    4. Piekarnik nastawić na 180°C (z termoobiegiem do 160°C).
    5. Ciasto rozwałkować na koło o śr. 24 cm i przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm (można użyć mniejszej tortownicy – 21 cm, rozwałkowując ciasto na proporcjonalną wielkość, jeśli chcemy, żeby sernik będzie wyższy).
    6. Masa serowa: Maliny przebrać i oczyścić.
    7. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
    8. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować z pokruszonym twarogiem (można go wcześniej dwukrotnie zmielić, jeśli wolicie całkiem „gładki” sernik).
    9. Dodać cukier i mąkę, masło, sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem na wolnych obrotach.
    10. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, całość delikatnie wymieszać łyżką.
    11. Połową masy posmarować kruche ciasto.
    12. Kilka malin odłożyć do dekoracji, pozostałe ułożyć na masie serowej i przykryć pozostałą masą.
    13. Sernik piec ok. 60 minut.
    14. Po upływie ok.30 minut przykryć go z wierzchu folią aluminiową.
    15. Po upieczeniu nie wyjmować od razu, potrzymać jeszcze 15-20 minut w lekko uchylonym piekarniku.
    16. Wyjąć, przełożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia.
    17. Przed podaniem udekorować pozostałymi malinami i ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.
    18. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl