banner

Serniczki w szklankach

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Serniczki w szklankach

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 l śmietany 18% 1 szt
3/4 szklanki cukru pudru 1 szt
2 galaretki rozpuszczone w połowie zalecanej ilości wody 1 szt
200 g miękkiego masła 1 szt
3 l mleka 3,2% lub 2% 1 szt
Ewentualnie bakalie 1 szt
6 jajek 1 szt
Kakao 1 szt
Sok z 1 cytryny 1 szt
Truskawki lub inne owoce do dekoracji 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Śmietanę zmiksować z jajkami.
    2. Mleko zagotować, do wrzącego wlewać, stale mieszając masę śmietanowo-jajeczną.
    3. Gotować, mieszając, aż mleko się zwarzy.
    4. Zdjąć z ognia, wstawić garnek do zimnej wody i czekać do wystudzenia.
    5. Przełożyć powstały serek na drobne sitko i zaczekać aż ścieknie „serwatka”.
    6. Gdy serek będzie gęsty i zupełnie zimny zmiksować go z masłem i cukrem, podzielić na 2-3 części.
    7. Jedną część pozostawić bez dodatków, do drugiej dodać sok z cytryny, trzecią zabarwić kakao lub dodać bakalie.
    8. Wyłożyć do szklanek na przemian jasne i ciemne warstwy masy (u mnie niestety do czasu robienia zdjęcia wytrwała tylko ostatnia szklaneczka, na którą starczyło mi już tylko po jednej warstwie sera:)), zalać tężejącą galaretką, udekorować truskawkami lub innymi owocami.
    9. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl