banner

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 35 minut

Rolada biszkoptowa z musem jabłkowym

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo do posypania: (cukier puder, cynamon) 1 szt
Składniki na biszkopt: (4 jajka, 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 16 cukru waniliowego, 2 łyżki soku z cytryny) 1 szt
Składniki nadzienia: (1 kg kwaśnych jabłek (antonówki, szara reneta), 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 16 g cukru waniliowego, szczypta zmielonych goździków (opcjonalnie)) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru.
    2. Żółtka utrzeć na krem z pozostałym cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.
    3. Do masy z żółtek dodać przesiane i wymieszane mąki oraz pianę z białek.
    4. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
    5. Blachę ( u mnie blacha o śr. Wyłożyć papierem do wypieków.
    6. Wyłożyć ciasto i równomiernie je rozsmarować.
    7. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C (na jasnozłoty kolor).
    8. Upieczony biszkopt zostawić na ok. 15 minut w piekarniku, bez uchylanie drzwiczek.
    9. Później nieco otworzyć drzwiczki i po ok 5 minutach wyjąć z piekarnika.
    10. Biszkopt przykryć wilgotną ściereczką. Odwrócić do góry nogami i ostrożnie usunąć papier do wypieków.
    11. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku.
    12. Odstawić do ostudzenia.
    13. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i dusić na ogniu 15-20 minut (lub dłużej) do momentu aż kawałki jabłek zamienia się w mus.
    14. Doprawić do smaku cynamonem, cukrem waniliowym i goździkami.
    15. Biszkopt rozwinąć, posmarować musem jabłkowym i ponownie zwinąć.
    16. Ciasto ułożyć szwem do dołu.
    17. Oprószyć cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
    18. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl