banner

Placek jogurtowy z malinami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 30 minut

Placek jogurtowy z malinami

Składniki

Nazwa Ilość
3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 szt
1 i 2/3 szklanki mąki 1 szt
1 szklanka cukru 1 szt
4 duże jajka (rozmiar l) 1 szt
40-50 g miękkiego masła 1 szt
Ok. 250 g malin (świeżych lub mrożonych) 1 szt
Skórka starta z jednej sparzonej cytryny 1 szt
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt

Opis

Źródło:słodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    2. Masło utrzeć w drugiej misce na puszystą masę, stopniowo dodawać do niego ubite jajka, cały czas miksując.
    3. Dodać jogurt zmiksować.
    4. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową, dodać do masy, dokładnie wymieszać aż ciasto będzie jednolite.
    5. Formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
    6. Ciasto przelać do formy.
    7. Wierzch oprószyć kaszą manną lub mąką, wyłożyć maliny, można lekko je docisnąć, ale nie jest to konieczne.
    8. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Studzić na kratce.
    9. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl