banner

Pełnoziarniste ciasto z owocami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Pełnoziarniste ciasto z owocami

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 szklanki brązowego cukru 1 szt
15 dag masła w temperaturze pokojowej 1 szt
2 i 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 1 szt
2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt
4 jajka (wyjęte z lodówki przynajmniej 1 h wcześniej 1 szt
4 łyżki mleka 1 szt
Cukier puder do posypania 1 szt
Dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej trzeba rozmrozić na bibułce, odsączyć ewentualny nadmiar soku (u mnie ok. 400 g śliwek) 1 szt
Ewentualnie płatki migdałowe do posypania wierzchu 1 szt
Szczypta soli 1 szt

Opis

Dzisiaj nieco zdrowiej, ale nadal pysznie. :) Tym razem wypiek z mąki pełnoziarnistej. Przepis pochodzi z forum cincin.

Przygotowanie

    1. Mąkę i proszek przesiać i wymieszać.
    2. Masło utrzeć na puszystą masę.
    3. Dodać szczyptę soli, cukier i dalej ucierać.
    4. Kolejno dodawać jajka, ucierając po każdym dodaniu.
    5. Dodać mleko, dalej ucierając.
    6. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie zmiksować.
    7. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie blacha 28 x 25 cm, ale może nieco mniejsza, wtedy ciasto będzie wyższe).
    8. Wierzch ciasta wyrównać, ułożyć na nim dowolne owoce.
    9. Piec w temperaturze 170°C (termoobieg) około 40 minut lub nieco dłużej, do suchego patyczka.
    10. Wystudzone pokroić, oprószyć cukrem pudrem.
    11. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl