banner

Pączuszki serowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Pączuszki serowe

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 kg twarogu 1 szt
1 łyżka octu 1 szt
16 g cukru waniliowego 1 szt
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 szt
2 szklanki mąki pszennej 1 szt
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 1 szt
6 łyżek cukru 1 szt
4 jajka 1 szt
Dodatkowo: cukier puder do oprószenia 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę i przełożyć do większej miski.
    2. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
    3. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kuleczki.
    4. W garnku rozgrzewamy olej do temp. 175-180°C i wrzucamy pączusie.
    5. Smażymy je z obu stron na ciemnozłoty kolor.
    6. Następnie wykładamy na papierowe ręczniki, aby pączuszki ociekły z tłuszczu.
    7. Osuszone i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
    8. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl