banner

Owocowe rożki z bitą śmietaną

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Owocowe rożki z bitą śmietaną

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na ciasto: (2/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki cukru, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru). 1 szt
Składniki na masę śmietanowo owocową: (2 szklanki śmietany kremówki, 3-4 łyżki malin świeżych lub mrożonych, 3-4 łyżki jagód lub borówek amerykańskich(świeżych lub mrożonych) 1 szt

Opis

Jeden z prostszych deserów, przygotowuje się go błyskawicznie, a do tego jest naprawdę smaczny i stosunkowo lekki. Mój Mąż był nim zachwycony. :) Zdecydowanie dla zwolenników bitej śmietany z owocową nutą.

Przygotowanie

    1. Jajka utrzeć z ½ szklanki cukru pudru. Mąkę przesiać, wsypywać stopniowo, ciągle ubijać, aż do otrzymania puszystej masy.
    2. Cukier zwykły wsypać do rondelka, zalać 3 łyżkami wody, podgrzewać, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
    3. Masę jajeczną połączyć z syropem, intensywnie ubijając.
    4. Blachę posmarować tłuszczem, w dużej odległości od siebie wylewać po łyżce ciasta, formując z niego krążki.
    5. Piec około 10-12 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto mocno się zrumieni.
    6. Gorące placuszki od razu po upieczeniu zdjąć z blachy i skręcać w rożki (jak wafelki do lodów rożków). Wystudzić.
    7. Owoce opłukać, osuszyć (użyłam mrożonych).
    8. Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem pudrem, lekko wymieszać z połową owoców.
    9. Rożki wypełnić bita śmietaną i pozostałymi owocami.
    10. Podawać zaraz po przygotowaniu lub po lekkim schłodzeniu.
    11. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl