banner

(Nieklasyczna) Pychotka z wiśniami pod czekoladową pierzynką

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

(Nieklasyczna) Pychotka z wiśniami pod czekoladową pierzynką

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: (300 g powideł śliwkowych, wiśnie drylowane z kompotu (słoik ok 720 ml), 300 g posiekanych orzechów włoskich) 1 szt
Składniki na bezę: (5-6 białek, 1 i 1/3 szklanka cukru pudru, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej) 1 szt
Składniki na ciasto: (3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 200 g masła, 5-6 żółtek) 1 szt
Składniki na masę kremową: (2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3-5 łyżek cukru, 16 g cukru waniliowego, 150 g masła, aromat waniliowy lub śmietankowy opcjonalnie) 1 szt
Składniki na polewę czekoladową: (50 g czekolady gorzkiej, 2-3 łyżki kakao, cukier do smaku, 20 g masła) 1 szt

Opis

Jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek, można zrobić jeden większy placek, a po upieczeniu podzielić go na dwie części.

Jeśli chcemy mieć wersję light, możemy pominąć w kremie masło i zrobić z pozostałych składników sam budyń.

Do polewy można dodać ok. pół łyżeczki żelatyny wtedy będzie jeszcze bardziej lśniąca, ja nie dodawałam.

Przygotowanie

    1. Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto, uformować je w kulę i podzielić na pół.
    2. Obie części rozwałkować i wyłożyć nimi 2 jednakowe blaszki, wyłożone papierem do wypieków (u mnie 24 x 28 cm).
    3. BEZA: Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (partiami po ok. 2 łyżki cukru).
    4. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie łyżką.
    5. KREM: Zagotować 1 szklankę mleka.
    6. Drugą zmiksować z obiema mąkami, cukrem zwykłym i waniliowym oraz żółtkami, dodać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, całość jeszcze raz zagotować około 1 minuty, uważając żeby masa się nie przypaliła.
    7. Odstawić z ognia do wystudzenia, najlepiej nakrywając garnek folią (dzięki temu na masie nie utworzy się kożuch).
    8. Masło utrzeć mikserem na puch.
    9. Cały czas ucierając dodawać stopniowo (po 1 łyżce) ostudzoną masę budyniową.
    10. Na koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego, zmiksować.
    11. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, kakao i cukrem.
    12. Przygotowanie całości: Na oba placki ciasta wyłożyć powidła (po ½ słoika), wysypać posiekane orzechy, następnie wyłożyć wiśnie, ubitą pianę, na górę ponownie wsypać posiekane orzechy.
    13. Piec około 40 minut w temperaturze 160°C na najniższym poziomie.
    14. Jeśli chcemy mieć pewność, że beza pozostanie śnieżnobiała możemy nakryć wierzch ciasta folią aluminiową.
    15. Po upieczeniu placki ostudzić.
    16. Przełożyć ostudzonym kremem.
    17. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4-5 godz.
    18. Polać przygotowaną wcześniej, lekko ostudzoną polewą.
    19. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl