banner

Muffinki truskawkowe z białą czekoladą i migdałową kruszonką

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Muffinki truskawkowe z białą czekoladą i migdałową kruszonką

Składniki

Nazwa Ilość
Kruszonka migdałowa: (100 g zmielonych migdałów, 20 g masła, 3 łyżeczki cukru) 1 szt
Składniki na około 15 muffinek: (2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 60 g białej czekolady, grubo posiekanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 2 jajka, pół szklanki oleju, 1/2 szklanka mleka, 1,5 szklanki pokrojonych truskawek ) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól.
    2. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej.
    3. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
    4. Dodać truskawki i wymieszać.
    5. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.
    6. Kruszonka: wszystkie składniki połączyć, rozcierać palcami.
    7. Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.
    8. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl