banner

Muffinki serowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Muffinki serowe

Składniki

Nazwa Ilość
Masło 100 g
Ser twarogowy (może być mielony jak na sernik) 250 g
Cukier 0,75 szklanki
Mleko 1 szklanka
Żółtko 1 szt
Cukier waniliowy 1 szt
Jajka 2 szt
Mąka pszenna 2,5 szklanki
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Opis

Przygotowanie

    1. W jednej wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek, 1 łyżeczka cukru waniliowego), w drugim naczyniu wymieszać składniki mokre (rozpuszczone wcześniej masło, jajka, mleko).
    2. Do miski z suchymi składnikami dodać zawartość drugiego naczynia i wszystko wymieszać do połączenia składników.
    3. Ser twarogowy wymieszać z żółtkiem i resztą cukru waniliowego, można dodać też 1-2 łyżeczki cukru zwykłego, jeśli ser wydaje się nam za kwaśny.
    4. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do nich na zmianę po łyżce ciasta i po łyżce sera. Na wierzchu powinno być ciasto.
    5. Foremki wypełnić do ¾ ich wysokości, żeby ciasto po wyrośnięciu w piekarniku nie wypłynęło poza papilotki. Piec ok 30-40 min. w temperaturze 170 stopni C.
    6. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl