banner

Muffinki orkiszowe z jabłkiem i suszoną śliwką

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Muffinki orkiszowe z jabłkiem i suszoną śliwką

Składniki

Nazwa Ilość
1 duże jabłko, obrane i starte na tarce z dużymi oczkami 1 szt
100 g jasnego brązowego cukru (w oryginale 120 g) 1 szt
175 g odpestkowanych śliwek kalifornijskich, posiekanych (lub innych bakalii) 1 szt
2 łyżeczki cynamonu (w oryginale przyprawa korzenna do piernika) 1 szt
250 ml maślanki lub zsiadłego mleka/kefiru 1 szt
275 g mąki orkiszowej razowej 1 szt
50 g płatków owsianych 1 szt
1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szt
2 duże jajka 1 szt
2 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale 3 łyżeczki) 1 szt
50 g masła, roztopionego 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, płatki, cukier, proszek, sodę, cynamon.
    2. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: maślankę, masło, roztrzepane jajko.
    3. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać śliwki i jabłko, krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
    4. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich wyłożyć ciasto (trochę tylko mniej niż wysokość papilotki, nie rosną wysokie).
    5. Piec w temperaturze 200ºC (z termoobiegiem 180°C) przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
    6. Upieczone, przez chwilę pozostawić w formie, potem wystudzić na kratce.
    7. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl