Muffinki orkiszowe z jabłkiem i suszoną śliwką
Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| 1 duże jabłko, obrane i starte na tarce z dużymi oczkami | 1 | szt |
| 100 g jasnego brązowego cukru (w oryginale 120 g) | 1 | szt |
| 175 g odpestkowanych śliwek kalifornijskich, posiekanych (lub innych bakalii) | 1 | szt |
| 2 łyżeczki cynamonu (w oryginale przyprawa korzenna do piernika) | 1 | szt |
| 250 ml maślanki lub zsiadłego mleka/kefiru | 1 | szt |
| 275 g mąki orkiszowej razowej | 1 | szt |
| 50 g płatków owsianych | 1 | szt |
| 1 łyżeczka sody oczyszczonej | 1 | szt |
| 2 duże jajka | 1 | szt |
| 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale 3 łyżeczki) | 1 | szt |
| 50 g masła, roztopionego | 1 | szt |

