banner

Muffinki cynamonowo-korzenne z konfiturą morelową

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Muffinki cynamonowo-korzenne z konfiturą morelową

Składniki

Nazwa Ilość
1/4 szklanki oleju słonecznikowego 1 szt
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii) 1 szt
1 łyżka cynamonu 1 szt
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt
250 ml konfitury lub dżemu morelowego (lub innego) 1 szt
3/4 szklanki mleka 1 szt
1/2 szklanki brązowego cukru 1 szt
1 duże jajko 1 szt
2 szklanki mąki 1 szt
Szczypta soli 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól).
    2. W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt).
    3. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników.
    4. Dodać konfiturę/dżem.
    5. Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie).
    6. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do ¾ wysokości.
    7. Piec w temperaturze 170-180 °C (piekarnik wcześniej nagrzany).
    8. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl