banner

Mrożony deser wiśniowo-czekoladowy

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 8 godzin

Mrożony deser wiśniowo-czekoladowy

Składniki

Nazwa Ilość
10 dag gorzkiej czekolady 1 szt
20 dag mascarpone 1 szt
20 dag śmietany kremówki 1 szt
3-4 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 szt
40 dag wiśni 1 szt
Pół szklanki konfitur wiśniowych 1 szt
Sok z 1 cytryny 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Schłodzić w lodówce okrągłą miskę o pojemności 1,5 l.
    2. Mascarpone doprawić do smaku cukrem i sokiem cytrynowym.
    3. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone.
    4. Połowę masy przełożyć do drugiej miski.
    5. Do jednej dodać oczyszczone i wydrylowane wiśnie (zostawiając kilka do dekoracji).
    6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać do drugiej części masy serowo-śmietanowej.
    7. Schłodzoną w lodówce miskę wyłożyć folią spożywczą.
    8. Włożyć do niej masę czekoladową i ugniatając łyżką przykryć masa dno i boki miski.
    9. Posmarować zmiksowaną na mus konfiturą wiśniową.
    10. Wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny, aż masa czekoladowa dobrze się zamrozi.
    11. Następnie wypełnić środek masą wiśniową.
    12. Wyrównać wierzch i szczelnie przykryć folią.
    13. Wstawić do zamrażalnika na 5-6 godzin.
    14. Najlepiej wyjąć z zamrażalnika na 15-20 minut przed podaniem (będzie łatwiej kroić). Ostrożnie usunąć folię.
    15. Na koniec udekorować listkami mięty i wiśniami.
    16. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl