banner

Ministrucelki serowo-bakaliowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 12 minut

Czas przygotowania: 30 minut

Ministrucelki serowo-bakaliowe

Składniki

Nazwa Ilość
1 łyżeczka cynamonu 1 szt
100 g rodzynek 1 szt
125 chudego twarogu 1 szt
250 g mąki pszennej 1 szt
32 g cukru waniliowego 1 szt
50 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej 1 szt
50 g koryntek 1 szt
50 g obranych ze skórki i zmielonych migdałów 1 szt
50 g startej skórki cytrynowej 1 szt
1 jajko 1 szt
1/3 szklanki cukru pudru 1 szt
100 g masła 1 szt
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia.
    2. Dodac cukier, cukier waniliowy, przyprawę do pierników, starta skórkę cytrynową, jajko, masło i twaróg.
    3. Całość wymieszać mikserem, najpierw na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach.
    4. Na stolnicy lekko posypanej mąką wgnieść w ciasto kandyzowaną skórkę cytrynową, rodzynki, koryntki i migdały.
    5. Ciasto podzielić na dwie części.
    6. Z każdej połówki uformować najpierw wałek długości 22 cm, a następnie pokroić go na plasterki grubości 1,5 cm i każdy plasterek uformować w kulkę.
    7. Ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do wypieków, zachowując między nimi odpowiednie odstępy.
    8. Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (termoobieg 160°C).
    9. Piec ok. 12 minut.
    10. Studzić na kratce.
    11. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl