banner

Lekkie jak puch muffiny z rabarbarem

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Lekkie jak puch muffiny z rabarbarem

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: (300 g rabarbaru, 3 łyżki cukru pudru) 1 szt
Składniki na ciasto:( 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/2 kostki masła, 2 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią, 1/2 szklanki mleka) 1 szt
Składniki na kruszonkę:(1/3 szklanki mąki, 1/3 szklanki brązowego cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 50 g masła 1 szt

Opis

Muszę przyznać, ze zakochałam się w tych muffinach… Wyjątkowo puszyste, delikatne, po prostu pyszne… jedne z lepszych jakie jadłam. A od muffinek oczekuję naprawdę dużo. ;) Szczerze polecam wypróbować, przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a efekt naprawdę robi wrażenie. :) Przepis Bajaderki z forum cincin. Zmieniłam tylko mąkę na torową i odrobinę proporcje na kruszonkę.

Przygotowanie

    1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
    2. Masło utrzeć na puch mikserem, dodać cukier i cukier waniliowy, miksować aż masa będzie puszysta.
    3. Dodać jajka i dokładnie ubić.
    4. Wlać mleko, wsypać mąkę wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
    5. Ciasto przełożyć do foremki.
    6. Składniki na kruszonkę połączyć (masło można roztopić) i palcami uformować kruszonkę.
    7. Rabarbar umyć, oczyścić, pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać z cukrem pudrem. Ułożyć na ciasto w foremce, lekko wciskając w ciasto. Posypać przygotowaną kruszonką.
    8. Piec w temperaturze 200°C ok. 20 minut, aż wierzchy będą złociste.
    9. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl