banner

Kulki serowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 1 godzina

Kulki serowe

Składniki

Nazwa Ilość
Tłusty twaróg śmietanowy 10
Twardy ser żółty 170 g
Twaróg chudy 10
Szczypior 4 łyżki
Pietruszka 4 łyżki
Koperek 4 łyżki
Orzechy włoskie 120 g
Papryka słodka mielona 3 łyżki
Serek topiony opakowanie 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Żółty ser utrzeć na tarce na drobno. Wymieszać z twarogiem i serkiem śmietankowym aż wszystko dobrze się połączy. Doprawić solą i pieprzem i uformować nieduże kulki.
    2. Serek topiony rozgnieść widelcem. Dodać ser żółty i mielone orzechy. Uformować kulki. Kulki z masy twarogowej obtoczyć w posiekanych ziołach, część w papryce, natomiast kulki z masy z serkiem topionym obtoczyć w mielonych orzechach. Wstawić na około godzinę do lodówki.
    3. Masa z twarogiem (150 g sera żółtego, 100 g chudego twarogu, 100 g sera śmietankowego)
    4. Masa z serkiem topionym(120 g serka topionego, 20 g sera żółtego, 60 g drobno zmielonych orzechów włoskich)
    5. Do obtoczenia (60 g posiekanych orzechów włoskich, po 4 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół: pietruszki, koperku, szczypiorku, 3 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki)
    6. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl