banner

Kruche ciasteczka z kajmakiem i orzeszkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Kruche ciasteczka z kajmakiem i orzeszkami

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto: (2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g zimnego masła, 2 żółtka, 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii) 1 szt
Dodatkowo: (150 g masy kajmakowej, posiekane i podprażone na patelni orzeszki ziemne (mogą być solone)) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
    2. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto.
    3. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
    4. Ze schłodzonego ciasta uformować kulki wielkości duzego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć w środku (robiąc wgłębienie).
    5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub na macie do wypieków, pozostawiajac miedzy ciasteczkami odstępy.
    6. Piec ok. 15-18 minut w temp. 180°C (do zezłocenia).
    7. Studzimy na kratce.
    8. Masę kajmakową nakładamy łyżeczką lub za pomocą szprycy, wypełniając wgłębienie w każdym ciasteczku.
    9. Na masę kajmakową wykładamy prażone orzeszki, jeśli użyliśmy niesolonych możemy je trochę oprószyć solą morską.
    10. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl