banner

Krokiety z kapustą i grzybami

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: brak czasu

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki

Nazwa Ilość
Mąka pszenna pełnoziarnista ( typu Graham) 3,5 łyżki
Mleko 3,2% 1 łyżka
Pieczarki 5 szt
Płatki owsiane do obtoczenia 1 szt
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Jajka 4 szt
Kapusta kiszona 250 g
Olej do smażenia 1 szt
Pieprz czarny 2
Sól 1

Opis

Przygotowanie

    1. Do garnka wrzuć kapustę oraz pieczarki. Zalej wodą. Gotuj pod przykryciem około 40 minut.
    2. Farsz zostaw do ostygnięcia.
    3. W misce wymieszaj 3 jajka, łyżkę oliwy, mleko, mąkę oraz szczyptę soli. Zmiksuj.
    4. Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy czy oleju.
    5. Ostygnięty farsz zmiksuj w robocie, lub zmiel w maszynce do mięsa. Przypraw do smaku. Oskar i ja lubimy jedynie doprawione pieprzem, ty możesz dodać jeszcze drobinę sosu sojowego, cebulkę smażoną (choć będzie bardziej ciężkostrawne), oraz inne przyprawy.
    6. Nakładaj farsz na środek naleśników następnie zawiń. Ja po zwinięciu naleśnika na prostokąt, dzielę go jeszcze na pół.
    7. Obtocz naleśnika w jajku następnie w płatkach owsianych. Usmaż krokiety z każdej strony, na dobrze rozgrzanym oleju.
    8. Krokiety po usmażeniu koniecznie połóż na ręczniku papierowym, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podawaj z ciepłym barszczykiem. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl