banner

Krokieciki

Autor: Marta Hyla

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 35 minut

Krokieciki

Składniki

Nazwa Ilość
Ciasto: (1 jajko, 3/4 szklanki mąki, 1 i 1/2 łyżki oleju, 3/4 szklanki wody, szczypta soli) 1 szt
Do panierowania: (3 łyżki bułki tartej,1 jajko) 1 szt
Farsz: (200 g mięsa z indyka, 1 mała cebula, 1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, 100 g kiszonej kapusty, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oleju, majeranek do smaku) 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Składniki ciasta połączyć ze sobą mikserem.
    2. Do ciasta dodać również olej – nie będzie potrzeby smarowania patelni podczas smażenia naleśników.
    3. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    4. Usmażyć cienkie naleśniki.
    5. Posiekaną cebulkę zeszklić na oleju.
    6. Dodać zmielone mięso z indyka.
    7. Doprawić szczyptą majeranku.
    8. Podlać niewielką ilością wody i dodać starte warzywa.
    9. Dusić aż do odparowania wody, po czym dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.
    10. Farsz nakładać na naleśniki i zwijać w krokiety.
    11. Uformowane krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
    12. Zrumienić na oleju z każdej strony.
    13. Krokiety najlepiej smakują podawane z barszczykiem.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl