banner

Keks królewski - mocno bakaliowy

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Keks królewski - mocno bakaliowy

Składniki

Nazwa Ilość
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt
Bakalie (rodzynki, żurawina, owoce kandyzowane, orzechy, itp. według uznania) 50
Duże jajka 5 szt
Masło 200 g
Cukier puder 1 szklanka
Ekstrakt z wanilii 1 łyżka
Mąka pszenna 230 g

Opis

Przygotowanie

    1. Masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę (końcówką do ubijania).
    2. Stale ubijając dodawać kolejno żółtka, proszek do pieczenia, mąkę i ekstrakt.
    3. Białka ubić na sztywna pianę, 1/3 dodać do masy i wymieszać, by rozluźnić ciasto. Następnie delikatnie wmieszać pozostałą pianę i rozdrobnione bakalie.
    4. Formę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
    5. Masę nałożyć do formy (ja użyłam foremki o wymiarach 11 x 26 cm).
    6. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min. (do suchego patyczka).
    7. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl