banner

Karpik w jarzynach

Autor: Marta Hyla

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Karpik w jarzynach

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 cebuli 1 szt
1/2 marchewki 1 szt
1 łyżeczka masła 1 szt
2 dzwonki karpia 1 szt
Koperek do posypania 1 szt
Liść laurowy, ziele angielskie 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Dzwonki karpia skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 20 min.
    2. Warzywa kroimy w kosteczkę, dusimy w rondelku na niewielkiej ilości wody z dodatkiem 1 łyżeczki masła i z przyprawami.
    3. Po ok. 10 min. na warzywa kładziemy rybę i dusimy pod przykryciem ok. 15-20 min.
    4. Gotową rybę wraz z jarzynami posypujemy posiekanym koperkiem.
    5. Przy podawaniu karpia należy uważać na ości! dla najmłodszych potrawę można zmiksować (po usunięciu ości i przypraw (ziele angielskie, liść laurowy).

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl