banner

Kaczusia, czyli pieczeń drobiowo-sojowa z migdałami

Autor: Kinga Gutowska

Czas gotowania/pieczenia: 30 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Kaczusia, czyli pieczeń drobiowo-sojowa z migdałami

Składniki

Nazwa Ilość
1 ćwiartka z kurczaka 1 szt
2 łyżki bułki tartej 1 szt
2 łyżki prażonych solonych migdałów bakal 1 szt
3 marchewki 1 szt
5 kotletów sojowych 1 szt
Szczypta białego pieprzu 1 szt
1 pietruszka 1 szt
1/4 selera 1 szt
2 jajka 1 szt

Opis

Źródło: dziecijedza.com

Przygotowanie

    1. Kurczaka z włoszczyzną gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy, studzimy i oddzielamy od kości.
    2. Kotlety sojowe gotujemy 5 minut w niewielkiej ilości rosołu lub bulionu, a kiedy będą miękkie mocno wyciskami i dzielimy na małe kawałki.
    3. Migdały miksujemy blenderem, dodajemy mięso z włoszczyzną, kotlety sojowe i jajka.
    4. Doprawiamy białym pieprzem (soli nie trzeba, bo mamy solone migdały), a na koniec dodajemy bułkę tartą, przekładamy do foremki i zapiekamy ok. 20-30 min. w temp. 180 stopni. Z plasterka gotowej pieczeni wycinamy kaczuszki, które dekorujemy migdałami i gotowe:)
    5. Smacznego!

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl