banner

Kaczka z jabłkami i rodzynkami

Autor: Justyna Trojaczek

Czas gotowania/pieczenia: 2 godziny

Czas przygotowania: 2 godziny

Kaczka z jabłkami i rodzynkami

Składniki

Nazwa Ilość
Jabłko kwaśne 1 szt
Kaczka 1,7 kg
Natka suszona 1 łyżka
Szczypiorek suszony 1 łyżka
Czosnek, ząbek 4 szt
Majeranek 3 łyżki
Rodzynki sułtanki 10 szt
Sól 1 łyżka

Opis

Przygotowanie

    1. Umyj kaczkę.
    2. Natrzyj ją dokładnie (w środku także)wszystkimi przyprawami, podanymi w przepisie. (Czosnek możesz wycisnąć, lub pokroić w drobne kawałki, jabłko pokrój w ćwiartki).
    3. Odstaw do lodówki na minimum dwie godziny.
    4. Przełóż do zamykanego naczynia żaroodpornego.
    5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 1,5 godziny (proponuje, aby kaczka piekła się najpierw po stronie piersi), następnie przełóż kaczkę na drugą stronę i piecz przez kolejne 30 minut.
    6. Kaczkę zostaw jeszcze w ciepłym piekarniku na kolejne 10 minut.
    7. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl