banner

Idealnie kruche ciasto ze śliwkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 1 godzina

Idealnie kruche ciasto ze śliwkami

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: 2 białka 1 szt
Składniki na ciasto: (2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g zimnego masła, 2 żółtka, skórka otarta z 1/2 cytryny (opcjonalnie), śliwki węgierki lub inne (najlepiej mało dojrzałe)) 1 szt
Składniki na kruszonkę:( 1/2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru pudru, 16 g cukru waniliowego, 1/2 kostki masła) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
    2. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto.
    3. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
    4. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki niedużej formy (u mnie prostokątna forma do tarty).
    5. Piec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C.
    6. Połówki śliwek ułożyć na cieście (zostawić ze 3-4, do dekoracji).
    7. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch ciasta.
    8. Masło roztopić.
    9. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki.
    10. Posypać nimi wierzch ciasta.
    11. Na górę wyłożyć kilka plasterków pokrojonych śliwek. Piec jeszcze 30 minut.
    12. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl