banner

Gruszki pod pierzynką

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 33 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Gruszki pod pierzynką

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na ciasto: (1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki, 100 g zimnego masła, 1 jajka, 2 łyżki cukru pudru) 1 szt
Składniki na krem: (1/4 szklanki mąki, 65 g cukru waniliowego domowego, 180 ml gęstej śmietany ( w wersji light może być gęsty jogurt), 2 jajka, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (w ostateczności może być też aromat)) 1 szt
Składniki na nadzienie: (4 twarde gruszki, 32 g cukru waniliowego domowego, 2 łyżki masła) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ciasto: Z mąki, cukru i pokrojonego na kawałki masła szybko zagnieść ciasto (ja to robię w mikserze).
    2. Jajko rozkłócić, zostawić 1-2 łyżki do posmarowania ciasta, resztę dodać do ciasta.
    3. Ciasto ponownie szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić.
    4. Schłodzone rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną masłem formę do tarty.
    5. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C.
    6. Wyjąć, posmarować odłożonym jajkiem i piec jeszcze ok. 3 minut.
    7. Nadzienie: Gruszki obrać, usunąć gniazda, przekroić na ćwiartki i pokroić w niegrube plasterki.
    8. Cukier i masło wymieszać w dużym rondlu lub patelni, podgrzać, dodać gruszki i zeszklić je na średnim ogniu (kilka minut).
    9. Krem: Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać rozkłócone jajka, wymieszać, by nie było grudek (ja to robię mikserem).
    10. Śmietanę mocno podgrzać, w momencie gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i cały czas mieszając wlewać ją do masy jajecznej.
    11. Dodać ekstrakt.
    12. Całość: Gruszki ułożyć na cieście, zalać kremem. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180°C.
    13. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl