banner

Drożdżowiec

Autor: Sabina Grygierek

Czas gotowania/pieczenia: 55 minut

Czas przygotowania: 45 minut

Drożdżowiec

Składniki

Nazwa Ilość
1 kg mąki 1 szt
1 szkl. cukru 1 szt
1,5 szkl. mleka 1 szt
10 dkg drożdży 1 szt
25 dkg masła lub margaryny 1 szt
6 żółtek 1 szt
Kruszonka:masło, mąka i cukier w równych proporcjach. 1 szt
Rodzynki 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Masło roztopić i trochę ostudzić.
    2. Drożdże rozpuścić w mleku.
    3. Do miski wsypać mąkę, cukier i rodzynki. Dodać żółtka i mleko z drożdżami, wymieszać.
    4. Na koniec dodać roztopione masło.
    5. Wyrobić ciasto (ciasto powinno być dość twarde i gęste).
    6. Następnie odstawić do ciepłego miejsca aż wyrośnie.
    7. Ja wstawiam do mikrofalówki na 0,5-1 minuty i bardzo szybko rośnie.
    8. Jak już wyrośnie ciasto należy przebić, czyli jeszcze wyrobić.
    9. Znowu odstawić do wyrośnięcia.
    10. Jak wyrośnie znów przebić.
    11. Wyłożyć do blachy.
    12. Posmarować białkiem i posypać kruszonką ( masło, mąkę i cukier wymieszać aż powstanie ciasto, zamrozić.
    13. Można zetrzeć później na tarce.
    14. Zostawić chwilkę aż wyrośnie, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180-200oC i piec przez 50min-1 godz.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl