banner

Czekoladowo-orzechowe ciasto z gruszkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 55 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Czekoladowo-orzechowe ciasto z gruszkami

Składniki

Nazwa Ilość
10 dag tartej gorzkiej czekolady 1 szt
100 g orzechów laskowych lub włoskich 1 szt
8 dag grubo posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych 1 szt
3/4 szklanki cukru 1 szt
10 dag masła 1 szt
16 g cukru waniliowego 1 szt
2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt
2 łyżki kakao 1 szt
2 szklanki mąki 1 szt
6 jajek 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami.
    2. Do masy dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, startą czekoladę, kawałki posiekanej czekolady i zmielone orzechy.
    3. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać ją z resztą masy.
    4. Wyłożyć blachę papierem.
    5. Rozsmarować ciasto na grubość ok. 4-5 cm.
    6. Wyłożyć nim formę ( u mnie keksówka, dlatego ciasto tak wyrosło).
    7. Powierzchnie wyrównać nożem.
    8. Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki.
    9. Przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.
    10. Pokropić na cząstki i skropić sokiem z cytryny.
    11. Piec około 45 minut (ja piekłam koło 60 min, ze względu na mniejszą formę), w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    12. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.
    13. Smacznego :)
    14. Ps. Piekąc w keksówce lepiej dodać więcej gruszek, żeby były nie tylko na górze ciasta, bo przy takiej wysokości mogą być trochę mało wyczuwalne.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl