banner

Czekoladowe kulki marcepanowe z niespodzianką

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 40 minut

Czekoladowe kulki marcepanowe z niespodzianką

Składniki

Nazwa Ilość
1/2 szklanki drobno posiekanej skórki pomarańczowej 1 szt
1/2 szklanki drobno posiekanych, suszonych moreli 1 szt
1/2 szklanki drobno posiekanych, suszonych lub kandyzowanych wiśni 1 szt
250 g gorzkiej czekolady 1 szt
400 g masy marcepanowej 1 szt
Dodatkowo: cukier puder do podsypania stolnicy 1 szt
Kilka kropel aromatu pomarańczowego 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Masę marcepanową podzielić na trzy części i wyrobić.
    2. Do jednej porcji dodać posiekane wiśnie, do drugiej skórkę i aromat, do trzeciej morele.
    3. Każdą z nich wyrobić na stolicy (podsypanej cukrem pudrem) na jednolitą masę.
    4. Z każdej porcji uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i odłożyć je oddzielnie do trzech misek.
    5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, stale mieszając.
    6. Każdą marcepanową kulkę nabijać na wykałaczkę lub wkładać na łyżeczkę i zanurzać w czekoladzie.
    7. Zaczekać chwilę, by nadmiar czekolady spłynął do miski.
    8. Układać kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łącząc po trzy, tak by w każdym trio były trzy różne smaki.
    9. Schładzać aż czekolada nieco stężeje (nie za mocno) i ozdabiać wg uznania.
    10. U mnie cukrowe śnieżynki, ale kuleczki znakomicie będą się prezentować również ozdobione białą lub mleczną czekoladą.
    11. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl