banner

Ciasto półkruche z mąki kukurydzianej

Autor: Monika Gibniewska

Czas gotowania/pieczenia: 40 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Ciasto półkruche z mąki kukurydzianej

Składniki

Nazwa Ilość
Jajko 1 szt
Olejek cytrynowy 4
Tłuszcz 100 g
Cukier puder 150 g
Mąka kukurydziana 500 g
Mleko 500 ml
Żółtko 1 szt
Cukier waniliowy 0,5 szt
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka

Opis

Zamiast olejku cytrynowego możesz użyć skórki cytrynowej.

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Do mąki dodać tłuszcz, cukier, proszek do pieczenia – posiekać.
    2. Dodać żółtko, jajko, mleko, olejek cytrynowy, cukier waniliowy, zagnieść.
    3. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wyłożyć na natłuszczona blachę.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku do momentu uzyskania złotego koloru.
    5. Można podawać z ulubionymi owocami, dżemem, marmoladą.
    6. Do mąki dodać tłuszcz, cukier, proszek do pieczenia – posiekać.
    7. Dodać żółtko, jajko, mleko, olejek cytrynowy, cukier waniliowy, zagnieść.
    8. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wyłożyć na natłuszczona blachę.
    9. Piec w nagrzanym piekarniku do momentu uzyskania złotego koloru.
    10. Można podawać z ulubionymi owocami, dżemem, marmoladą.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl