banner

Ciasto kruche z kremem śmietankowym i nektarynkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 2 godziny

Ciasto kruche z kremem śmietankowym i nektarynkami

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: (4-5 dojrzałych nektarynek (mogą być też połówki brzoskwiń z puszki),płatki migdałowe do dekoracji, 50 g pokruszonych herbatników, cukier puder) 1 szt
Składniki na ciasto: (1 i 2/3 szklanki mąki krupczatki, 125 g zimnego masła, 1 łyżka oleju, 1/4 szklanki zimnej wody) 1 szt
Składniki na krem: (2 szklanki mleka, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 200 g masła, 1 żółtko, 1/2 szklanki cukru pudru, aromat śmietankowy) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Mąkę posiekać z masłem, dodać wodę, olej i zagnieść szybko ciasto.
    2. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny.
    3. Ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty (u mnie prostokątna, mniejsza forma, dlatego ciasto wyszło grubsze, lepiej jednak robić w większej foremce), dno ponakłuwać widelcem.
    4. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 200°C.
    5. W połowie szklanki mleka rozprowadzić mąkę.
    6. Resztę mleka zagotować, dodać mleko z mąką i cały czas mieszając ugotować budyń.
    7. Masło utrzeć z pozostałymi składnikami.
    8. Nie przerywając ucierania dodawać po łyżce schłodzonego budyniu.
    9. Krem przełożyć na ostudzone ciasto, na wierzchu ułożyć połówki obranych owoców.
    10. Posypać płatkami migdałowymi , pokruszonymi drobno herbatnikami i cukrem pudrem.
    11. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl