banner

Ciasto cynamonowe z nadziewanymi jabłkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut

Czas przygotowania: 40 minut

Ciasto cynamonowe z nadziewanymi jabłkami

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: cukier puder do oprószenia 1 szt
Składniki na ciasto: (6 jajek,1 szklanka cukru, 32 g cukru waniliowego, 2 szklanki mąki, 200 g miękkiego masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta mielonych goździków, szczypta kardamonu) 1 szt
Składniki na nadzienie: (4- 6 małych jabłek ( w zależności od wielkości formy), 20 dag masy makowej z bakaliami (domowej lub z puszki), sok i skórka z 1 dużej cytryny, 2-3 łyżki płynnego miodu) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Jabłka obrać, wydrążyć i skropić sokiem z cytryny.
    2. Masę makową wymieszać z miodem, napełnić nią wydrążone jabłka.
    3. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę z cukrem i cukrem waniliowym.
    4. Dalej ucierając kolejno dodawać żółtka.
    5. Cały czas ucierając, dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami i kardamonem.
    6. Na koniec ciasto wymieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami.
    7. Formę nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do wypieków.
    8. Ciasto wlać do formy, w równych odstępach powkładać do ciasta przygotowane jabłka.
    9. Piec około 40- 50 minut w temp. 180°C, do suchego patyczka.
    10. Z formy wyjmować po ostudzeniu. Oprószyć cukrem pudrem.
    11. Smacznego. :)
    12. (*ja piekłam w formie 23 x 23 cm, użyłam 4 jabłek, ale w takiej formie ciasto wyszło wysokie i zakryło jabłka, jeśli użyjemy większej formy, możemy dodać 6 jabłek, a efekt wizualny będzie ciekawszy, bo jabłka pozostaną częściowo odsłonięte)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl